Община Родопи

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта
Home с.Кадиево

с.Кадиево

География

alt Кадиево се намира в близост до втората по големина река,извираща от Родопите - р. Въча. Реката е известна с чистите си и бистри води, тъй като не преминава в близост до промшлени центрове. Селото се намира само на 6 км. от гр.Пловдив и има директна автобусна връзка с него, на всеки 15 минути в делничните дни. През средата на селото минава и железопътната линия Пловдив - София.

Културни и природни забележителности

Природата на Кадиево остава и до ден днешен неопетнена от човека. Селото е сред малкото , които остават незастроени с безброй сгради. Това спомага за запазването на вида и чистотата на природата му.Една от културните забележителности в Кадиево е Основното училище "Св.Св. Кирил и Методий", което е на приблизително 170 години, реставрирано преди няколко години. Друга известна забележителност е паметника на Светлозар Попов, загинал през Втората Световна Война (ВСВ). alt
alt Селото има просторен , красив парк с детска площадка поддържан от Кадиевската община , където майки с деца прекарват слънчевите следобеди. В селото има и магазини от веригата КОП,аптека, както и голям стадион , където отборът на селото мери футболните си умения с отборите от съседни села. В центъра на Кадиево е най - голямата забележителност - църквата "Св.Спас", както и красива чешма, построена през 2004 година , върху която е гравирано "Кадиевска чешма" .


Ежегодни събития

Селото е известно с ежегодния си събор на Спасов ден, като датата на която се чества се изменя всяка година, в зависимост от това на коя дата е Великден. Организацията на събора протича по следния начин : В празничната сутрин , хора от съседни села идват със сергиите си и се струпват на центъра на Кадиево. Църквата прави известния си курбан, който хората взимат за здраве, провежда се и празнична служба. Следобяд хората се приготвят за празничната вечер и след 18:00 часа , всички се събират на центъра на селото и празнуват с хора и задружни забавления. Оркестър на живо свири народна музика цяла вечер. Така хората почитат празника си.

 

ВИЖ ФОТОГАЛЕРИЯТА

Информацията за тази статия е взета от Уикипедия

 

Родопи в кадър