Община Родопи

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта
Home с.Крумово

с.Крумово

 

alt

География

Село Крумово се намира в Тракийската низина, на 9 км. югоизточно от Пловдив. Условно се разделя на две части: Старо село и Ново село. Река Марица преминава на около 8 км от него , а на 2 км. е река Чая. Местността е блатиста. Най-добре вирее лозевият масив познат като „Крумовски мавруд“. Виното, направено от него, е отличено с много награди и първи места в България. Крумово е ЖП възел на линията Пловдив-Свиленград с разклонение за Асеновград. На 3 км. от селото се намира и международното летище "Крумово".

История

Крумово е основано през 1639 година под името Пашамахала, като поселище на работниците в местния турски чифлик. Постепенно селото се измества на изток ,поради високите подпочвени води. През втората половина на 19 век през Крумово е прокарана железница. За първи кмет на Крумово след Освобождението е избран Лазар Тачев Рангелов, а след него Георги Драганов-Горето. През 1887 година е основано училището в селото. Днешното си име селото получава през 1890 година.

alt


Обществени институции

alt В Крумово има основно училище , детска градина и детски ясли, читалище с библиотека , поликлиника. Към читалището дейност развиват детски хор и детски танцов ансамбъл.
Културни и природни забележителности

Има няколко могили в близост до селото. Най-известни са „Лисича могила“, която е разкопана от иманяри и „Могилата“, която е в самия център на селото.


Във втората са погребани руски войници. Има три паметника, като единият е на руски генерал. Всяка година на „Празника на незнайния войн“ се поднасят венци.

Има древни останки в края на селото до „Римския мост“ - Гранитни камъни с белези по тях. Историята на тези камъни произлиза от легендата за Крали Марко. Казват, че Крали Марко е минал през местността и е оставил отпечатъка си върху тях

В селото има две църкви. През 2002 година бе възстановен и параклиса „Св. Атанасий“ намиращ се на запад от Крумово.
Редовни събития

Събор на 23 септември.
Личности

В Крумово е роден Кольо Николов - писател

 

ВИЖ ФОТОГАЛЕРИЯТА

Информацията за тази статия е взета от Уикипедия

 

Родопи в кадър