Община Родопи

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта
Home с.Скобелево

с.Скобелево

География

alt Скобелево се намира в планински район,на 16 км над гр. Перущица по пътя за хижа „Върховръх“ и на 40 км от Пловдив. Разположено е на 1300 м надморска височина. Пътят от Перущица до селото е много живописен и атрактивен. Асфалтовият път е добре поддържан. Със своите 321 завоя през 2008 г. беше кръг от рали шампионат. По мнение на много от пилотите това трасе е уникално за България. Селото е разположено под връх „Попова шапка“ с уникален панорамен изглед на север към Стара Планина;

на запад се виждат Рила и Пирин. На юг е заобиколено от борови гори. Вечер ще видите цялото Тракийско поле пламнало със своите светлини. Трудолюбиви хора отглеждат екологично чисти ягоди, малини и картофи. Питейната вода е много мека и много студена — само 6° С. На 4 км се намира вилно селище „Върховръх“.

История

Селото е основано през 1878 г. Първите заселници са от родовете Гълъбови, Батинкови и Пенчеви от с. Чурен, които идват по тези места (където са имали кошари) по времето на сенклеристкия бунт. Наричат новата заселка Долни Чурен. През май или юни 1878 г. през заселката минава генерал Скобелев, което става повод по-късно селото да бъде наречено Скобелево.
alt

През 1882 - 1883 г. в една стая е отворено училище, по-късно са построени читалищна и общинска сгради. В продължение на 50 години в Скобелево е съхранявано плененото знаме на табора, разбит през 1912 г. при Тъмръш.

На 2 км на север се намира местността Градището. Там се е намирала крепост. Извършвани са разкопки. Не мога да уточня дали става дума за крепостта Перистица, която се намира на 10 км на юг от Перущица. На 4 км в местността Пролука се намира тракийска могила ,която е разкопана от иманяри.На юг от селото е минавал римски път.

Редовни събития

Всяка първа събота на месец юни се организира традиционен събор

 

ВИЖ ФОТОГАЛЕРИЯТА

Информацията за тази статия е взета от Уикипедия

 

Родопи в кадър