Община Родопи

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта
Home с.Храбрино

с.Храбрино

География

alt Село Храбрино се намира в планински район, на 15 км юг-югозападно от Пловдив. Около централната по-стара част от селото по планинските масиви са разположени две големи непрекъснато разрастващи се вилни зони. През селото минават две реки. От тук започват туристическите маршрути към хижа „Здравец“, хижа „Равнища“, село „Бойково“ и разположената в близост до селото на 4 км. хижа „Академик“ (при социализма „Родопски партизани“).

История

До 1934 г. село Храбрино се нарича Свети Спас, а до 1960 г. Сотир.

Културни и природни забележителности

В селото има четири параклиса и една църква. В най-високата част сега се виждат параклисът на св. Димитър, който е непосредствено до паметника от близкото минало на Родопските партизани.

На около 5 км. в посока към с. Брестовица, през планината по черен път може да се стигне до параклиса „Свети Спас“, дал името на селото за период от 30 години.
В селото има два антични римски моста, които стоят непокътнати хилядолетия от периодично прииждащите буйни реки, често нанасяли сериозни поражения на земеделците в района.
alt

Редовни събития

В края на месец февруари и началото на месец март ежегодно се провеждат карнавални шествия с кукерски маски и ритуално запалване на огън за прогонване на злите сили. В местните параклиси и църква се отбелязват с празнични литургии по-важните религиозни православни празници.

Други

На практика селото е на 10 км. от крайните квартали на Пловдив и затова по-голяма част от преобладаващото население е от града. Тук в полите на планината все повече хора търсят спокойствие и уют след напрегнатото и динамечно градско ежедневие.

През летния сезон значително се увеличава потокът от туристи, които търсят прохлада и тишина в местностите край реките около селото. В района на местността "Върти шапка" има уникална природна водна пързалка "изшлайфана" от река Върлищица в скалите и естествен басейн, които са атракция и предизвикателство за смелостта на по-буйните летовници.

Вилните зони на Храбрино са едни от наи-предпочитаните за отдих на пловдивчани.Невероятната красота на местността привлича много хора.

Всяка година маршрутът от Пловдив през селото към с. Бойково се ползва от участниците в рали "Хеброс" което е част от европейския автомобилен шампионат.

 

ВИЖ ФОТОГАЛЕРИЯТА

 

Информацията за тази статия е взета от Уикипедия

 

Родопи в кадър